Vrouwen van Papier

Vrouwen van Papier

De Openbare Bibliotheek Brugge beheert het rijke Gezellearchief. Binnen dit archiefbestand zijn er zeshonderd brieven die door meer dan tweehonderd vrouwen aan Guido Gezelle geschreven werden. Er komen tijdloze thema’s in aan bod: migratie, sociale verhoudingen, de positie van de vrouw, zorg, geloof, mentale problemen, politiek en de natuur. De brieven tonen Guido Gezelle van een minder gekende kant: een empathische man met een verrassend moderne kijk op zijn vrouwelijke tijdgenoten. Maar nog veel belangrijker, ze geven ons de kans om de vaak onderbelichte vrouwen uit de negentiende eeuw beter te leren kennen. De vrouwelijke correspondenten van Guido Gezelle kwamen uit alle lagen van de maatschappij, van barones tot dienstmeisje. In de tentoonstelling maak je kennis met de bijzondere verhalen van twintig van deze vrouwen. Originele archiefstukken (waaronder bruiklenen van het Stadsarchief), foto’s, schilderijen en persoonlijke objecten gaan er de confrontatie aan met hedendaagse kunst en poëzie. In een begeleidend magazine krijg je nog veel meer. 

 

Veel meer dan een expo

En dat is nog lang niet alles. Een podcast laat je kennismaken met enkele van de auteurs die aan het project meewerkten. Er zijn in de loop van het najaar ook verschillende literaire salons. Daar komen ook nog eens een stadswandeling met geleid bezoek aan de tentoonstelling, de studiedag Guido Gezellegenootschap en een aanbod voor scholen laagdrempelige activiteiten voor vrouwen in de regio Brugge bij. De brieven werden gedigitaliseerd en getranscribeerd. Je vindt ze samen met de andere brieven uit het Gezellearchief in de online brieveneditie GezelleBrOn.

Meer weten?

Alle praktische info over de expo en de andere activiteiten is te vinden via brugge.bibliotheek.be/vrouwen-van-papier. Voor de online brieveneditie zie gezelle.be