JOSÉ REYNAERT: EEN MAN MET EEN GROOT BLAUWZWART HART
José Reynaert werd geboren op 7 december 1921 te Beernem. Hij begon er zijn voetbalcarrière bij de plaatselijke voetbalclub, waar zijn vader Achiel voorzitter was en waar hij samenspeelde met zijn broers Lionel, Charles en Ghislain. In 1938 maakte José de overstap naar Royal FC Brugeois, het huidige Club Brugge, waar hij een klein jaar later debuteerde hij bij het eerste elftal, tegen Daring Brussel. Als rechtsbuiten gaf hij vooral voorzetten, maar hij pikte ook regelmatig zijn doelpunt mee.
De Tweede Wereldoorlog verstoorde de carrière van José Reynaert grondig. Hij bleef actief in regionale competities, maar werd naar het einde van de oorlog verplicht om te gaan werken in de Duitse wapenfabrieken. Gelukkig kon hij ook in Duitsland blijven voetballen. Na de oorlog hielp hij Club Brugge in 1946 in het eerste na-oorlogse seizoen aan de titel in de tweede klasse. In 1947 verhuisde hij naar Eeklo, waar hij nog een tijd bij de lokale ploegen voetbalde.
José Reynaert was gedurende lange tijd de oudste nog levende speler die met Club Brugge in de eerste klasse voetbalde. Bovendien mocht hij zich ook de laatst levende speler noemen die vóór de Tweede Wereldoorlog in de hoogste Belgische voetbalafdeling actief was.
Ter ere van zijn 100ste verjaardag mocht José in december 2021 de aftrap geven van de wedstrijd Club Brugge vs Zulte Waregem voor een volgepakt Jan Breydelstadion. Hij overleed te Brugge op 3 februari 2024, na een heel leven lang een blauwzwart hart te dragen.
UNIEKE DOCUMENTEN
Op vraag van José schonk de familie een aantal uitzonderlijke documenten, die een uniek beeld schetsen van zijn voetbalcarrière, aan het Club Archief. José Reynaert hield nauwgezet gegevens van zijn wedstrijden in schriftjes bij. Er zijn ook verschillende foto’s, oproepingskaarten voor wedstrijden, krantenknipsels en brieven.
OOK SCHENKEN?
De schenking van het archief Reynaert is een mooi gevolg van de samenwerking tussen Club Brugge Foundation en het Stadsarchief Brugge. Deze samenwerking heeft als doel om het blauwzwarte sporterfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Het papieren- en audiovisueel materiaal vindt een veilig onderkomen in het Stadsarchief Brugge, waar het professioneel bewaard wordt. Daarnaast is een ploeg vrijwilligers momenteel aan de slag om verschillende erfgoedobjecten zoals vaantjes, truitjes, bekers en andere memorabilia te inventariseren in het Jan Breydelstadion. Dit gebeurt onder leiding van Stadsarchief- en Erfgoedcel Brugge.
Heb jij ook unieke foto’s, exemplaren of documenten gekoppeld aan Club Brugge en wens je zelf iets te schenken aan het Club Archief? Contacteer dan stadsarchief@brugge.be.